Winteropvang daklozen verhuist naar oude Blokpoelschool in Escamp

21 September 2024, 13:53 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Google Maps

De winteropvang van daklozen in Den Haag verhuist de komende winter van de Rooseboomstraat in het Bezuidenhout naar stadsdeel Escamp.

Het is de gemeente nog steeds niet gelukt om een structurele locatie te vinden voor de winteropvang. Daarom worden in de periode van 1 november 2024 tot en met 30 april 2025 honderd tijdelijke opvangplekken gerealiseerd in het gebouw van de voormalige Blokpoelschool aan de Haardstede in de wijk Bouwlust en Vrederust. De Blokpoelschool verhuisde eerder dit jaar naar een nieuw pand in Moerwijk-Oost.

De gemeente heeft een wettelijke taak om opvang te bieden gedurende de koude wintermaanden. De winterkouderegeling is een landelijke regeling. Als de gevoelstemperatuur ’s nachts onder 0 graden daalt, kunnen dak- en thuislozen terecht voor een slaapplaats in de opvang. Dit om te voorkomen dat mensen zonder eigen huis de nacht in de vrieskou op straat moeten doorbrengen. De winteropvang is ook toegankelijk voor dak- en thuislozen die normaal geen recht hebben op opvang.

De GGD's van Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht bepalen samen wanneer de winterkouderegeling ingaat en stopt. De regeling duurt meestal meerdere nachten en kan afhankelijk van het weer in de wintermaanden meerdere keren van kracht zijn.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: ANP.

Veiligheid

Op de dagen dat de regeling van kracht is, zal de locatie open gaan om 18.00 uur. De opvang biedt een avondmaaltijd, douche, slaapplaats en een ontbijt de volgende ochtend. Tijdens de winterkouderegeling is er zorg, begeleiding en beveiliging aanwezig. De tijdelijke locatie aan de Haardstede is alleen komende winter beschikbaar. Daarna wordt het pand gesloopt.

Om de veiligheid te waarborgen zullen in en rond de opvanglocatie camera's worden opgehangen. De ingang komt op de binnenplaats, zodat de doelgroep niet voor de deur in het openbaar gebied staat maar uit het zicht van de buurtbewoners. Ook worden pendelbusjes ingezet om daklozen, bijvoorbeeld vanuit de dagopvang in de binnenstad, naar en van de locatie te brengen. Er komen 'Haagse Hosts' die toezicht houden op het gebied rondom de locatie. Buurtbewoners zijn met een brief geïnformeerd en worden uitgenodigd voor een informatieavond.